pondělí 30. listopadu 2009

1. den skoly

Dneska byl prvni "vyucovaci" den ve Flight Safety. Uvodni slovo a spousta papirovan, pote jsme se konecne dostali k vlastnimu letadlu. Uvodni trening se mnou maji jeste 3 lide. Vsichni jsou zajimavi. Prvni se narodil v Rakousku, vyrustal v Kanade a ted 17 let zil v Miami, nejzkusenejsi z nas, delal kapitana na DC10 (FedEx). Momentalne nenasel v US praci a tak bude pracovat v Rakousku na C560XLS. Vsichni krome me delaji typovku na XLS, jen ja na XL (jsem zvedav, jak to vyresi v simulatoru, kde budu sam, budu ho mit jen pro sebe). Druhy clovek je take z Rakouska, dela jiz dlouho technika u jakesi majetne spolecnosti. Majitel teto spolecnosti provozuje XLS a kazdy kopilot, ktery si u nej naleta nejake hodiny mu vzdycky zdrhne k Austrian airlines. Proto se rozhodl, ze zaplati typovku technikovi, ktery u nej jiz pracuje radu let a ma CPL s naletem nejakych 300 hodin. Posledni, me vekove nejblizsi je Brazilec, s vybornou US anglictinou a nadsenim pro Ameriku. Letal KingAira a tohle je jeho prvni jet. Nas instruktor bude behem "groundschool" pan Bob. Typicky americky instruktor - presne dle predstav - starsi, upraveny, zkuseny, rozumi tomu, co vyklada a vyklada to tak, ze si clovek nepripada jako ze se mu neco vleva do hlavy, ale je to zajimave a snadno udrzi pozornost. Mluvi pekne zretelne a zkratka, perfektni instruktor. Dnes jsme probrali obecny uvod do letadla, elektriku, pohon a palivovou soustavu. Co se mi take libilo, ze po vstupu do ucebny mel kazdy nachystanou tasku, kde byly veskere myslitelne materialy, plakaty cockpitu (radeji dva, a jestli je popiseme poznamkami, mame si rict o dalsi). Pilot training manual, velky manual od Flight safety, limitace, karticky s memory items na zapamatovani (proste genialni, clovek si to nemusi vyrabet sam, ma vse pripraveno), checklisty normalni a emergency/abnormal, blok, tuzky na poznamky, kalkulacka, zvyraznovace .... proste vse co by mohlo byt k radnemu studiu potreba! Pristup je proste uzasny, co 50 minut deset minut prestavka, obcerstveni zdarma ... Cloveku pripada, ze mu to leze do hlavy samo. Tot pro dnesek vse, jdu si opakovat, abych byl v obraze na zitra. Pekny den!

neděle 29. listopadu 2009

Orlando, Florida

Dobry vecer, tak jsem tady, opet zdrav a ziv, unaveny cestou, vesely stejne jak driv. Nachazim se prave v hotelu Holiday Inn v Orlandu na Floride. Dorazil jsem zde predevcirem pozde vecer (tedy o hluboke noci stredoevropskeho casu). Cesta byla dlouha. Letel jsem s Deltou, nejprve B767, sedel jsem vzadu kousek za kridlem u okynka. Pekny vyhled, ale docela hlucne. Pristali jsme na NY JFK letisti. Bohuzel, ackoliv cele US byly bez jedineho mracku, dle radaru, severovychod US, a tedy NY byl pod mrakem. Takze jsem Manhattan, jak jsem se tesil nevidel, ani po vzletu v letadle MD88 smer Atlanta. Jedine, co mi utkvelo v hlave a co bylo nadherne - A380 Air France zrovna pristaval, kdyz jsme s MD pojizdeli na vyckavaci ... To byl zazitek, preci jen, dve patra, kdyz se v te ohromne rychlosti dotknou zeme.
V Orlandu jsem nasel hotel, celkem v pohode. Vcera jsem zasel do Flight Safety, poptat se, jak to bude s mym vycvikem, nasel jsem tam pouze dva techniky. Pracuji zde sice i v sobotu, ale po dni dikuvzdani byli vsichni jeste na vikend doma s rodinou. V cele hale s cca deseti simulatory byla pouze jedna skupinka zhruba osmi lidi, kteri sli trenovat na CJ X. Zjistil jsem svuj rozpis a zacinam v pondeli rano. Budu mit ground school spolecne jeste se tremi dalsimi lidmi. Celkem tedy pouze 4 lide a myslim, ze nemaji prilis plno, nebot sloty na simulator mam krasne od dvou odpoledne, pripadne od desiti rano, zkratka naprosto idealni cas. Jeden technik si na me udelal cas a provedl me celym komplexem. Maji tam vsechny mozne Citationy ktere existuji. Zajimave byly pouze modely cockpitu - nekdy dotykove obrazovky, nekdy jako u Mustanga zcela identicky cockpit (bodejt by ne, kdyz to je sest LCD obrazovek :-). Standardni ucebny, briefing a debriefing room, odpocinkove pokoje s kavou apod.
Pote jsem se zeptal, jak bych se dostal do nejakeho obchodniho domu - a tak me jeden z techniku hodil autem do Orlando shopping mallu s tim, ze kdybych chtel jet do hotelu zpet, ze me tam kdyztak hodi (tady se totiz nechodi pesky.) Nakonec jsem se rozhodl, ze to zase neni tak daleko a ze to pesky vyzkousim. Ale jak se zda, byla to chyba. Skutecne, chodniky jsou pouze u mist, kde se chodi kolem parkoviste a domu, jakmile se clovek chce dostat k nejakemu dalsimu bloku domu, tak musi sednout do auta nebo jit zkratka po trave vedle silnice. Silnice pochopitelne minimalne dvouproude s auty s nejmensim objemem motoru okolo 3 litru. Vetsina aut je skutecne obrovskych, klasicke americke pick upy, pripadne velke rodinne vozy. Z evropskych znacek tady bylo pouze minimalni zastoupeni z neamerickych znacek jednoznacne vede Toyota, ktera zde ma skutecne nezanedbatelne procento vozu, pote prekvapive hyunday a mazda. Jinak hlavne americke auta vcetne fordu. Sem tam jsem potkal auta s neslysnym elektromotorem.
Cesta na hotel trvala skutecne dlouho. Nejaka zkratka a prochazka v lese nepripadala v uvahu. Tam, kde nebyl chodnik, nebylo nic, lesy ponechane osudu, takze sumavsky prales je hadra. Vetsina pozemku ma cedule - soukromy pozemek, vstup bude popravu potrestan, takze jsem mel trochu strach si i nejak kratit cestu.
Navstivil jsem take takove klasicke ulice - rodinne domy, s tremi auty pred nimi a siroke silnice, neco jako ze serialu Bajecna leta. Zvlastni druh zivota, ale Evropanovi pripada strasne prazdny.
Vecer na googlu jsem si zmeril, ze jsem usel dvacet kilometru a tedy dalsi chozeni pesky jsem zavrhl, ostatne, uz nebude potreba. Zitra zacinam na plno na simulatoru a tesim se na C560XL.
Ze slunne Floridy posilam vsem pozdravy!